środa, 15 lutego 2017

GRYCZANE WRAPY Z WARZYWAMI


Przepisów na naleśniki gryczane jest od groma i tak naprawdę z proporcjami można improwizować do woli. Myślę, że nie ma opcji, żeby komuś nie wyszły. Ich charakterystyczny smak idealnie komponuje się z sosem czosnkowym i warzywami. Uwielbiam wszystko co imituje kebsa w picie, więc ostatnio robię je dosyć często :D



WRAPY
1 szklanka mąki gryczanej
2 szklanki wody
1 łyżka mielonego siemienia (bez niego też da rade)
spora szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
opcjonalnie - łyżeczka curry, ziół prowansalskich, bazylii, oregano

SOS CZOSNKOWY
najlepszą bazą pod sos czosnkowy jest rzecz jasna wegański majonez. Wypróbowałam już chyba wszystkie przepisy, jednak zdecydowanym faworytem jest majonez z przepisu Jadłonomii. 
Rozrzedzam go wodą, dodaje czosnek, koperek i idealny sos czosnkowy gotowy.

NADZIENIE
dowolne warzywa - kapusta pekińska, papryka, pomidory, kukurydza, czerwona cebula
chlust ketchupu
sos czosnkowy
szczypta bazylii


1. Mąkę sól i siemię umieszczam w głębokim naczyniu i początkowo dodaje 1,5 szkl wody.
Mieszam wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam na 15 min.

2. Jeśli masa jest za gęsta, dodaję więcej wody. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste, niż na standardowe naleśniki.

3. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, nadmiar zgarniam ręcznikiem papierowym. Patelnia powinna być pokryta lekką warstwą oleju. Ten zabieg powtarzam przed smażeniem każdego naleśnika.

4. Wylewam ciasto na patelnie i rozsmarowuje je łyżką. Smażę ok 1 min z każdej strony na średnim palniku.


Układam dodatki, zawijam i wkładam na ok 10 min do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
Trzeba uważać aby wrapy za mocno się nie spiekły :).
Prawda, że proste?







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz